‘Akıncılar Hareketi’ kitabının hikayesini anlatan yazar Ersönmez Yarbay, Akıncılar Derneği’nin başkanlarının tamamının Milli Türk Talebe Birliği’nin içinden çıktığını, hepsinin MSP’li olduklarını söyledi.
Milli Türk Talebe Birliği’nin öğrenciler dışındaki toplum kesimlerine hitap etmediğini belirten yazar Ersönmez Yarbay, Akıncılar Derneği’nin toplumun tüm kesimlerine hitap etmek üzere kurulduğunu, ancak siyasette başarılı olamadığını anlatarak, “ Akıncılar Derneği 4 yılda 4 başkan değiştirdi. Akıncılar Hareketi bir lider hareketi değildir. Lider hareketi olmayan, lideri olmayan hareketler başarısız olur. Akıncılar Hareketi sağ ve sol hareketlere karşı Üçüncü Yol olarak ortaya çıktı, ancak hedeflenen siyasi başarı yakalanamadı. “şeklinde konuştu.
Akıncılar Hareketi’nin ülkücüler, solcular ve devletle çatıştığını belirterek, o dönem Akıncılar Hareketi mensuplarının eylemlerde ‘Dinsiz devlet yıkılacak elbet’, ‘Anayasamız Kur’an’, ‘Tek yol İslam’, ‘Kanımız aksa da zafer İslam’ın’ sloganları attıklarını anlattı. 1975-1980 döneminde ülkücülerle anlaşamadıklarının altını çizen yazar Ersönmez Yarbay, ülkücülerin Türkçülüğü, Akıncılar Hareketi mensuplarının ise Ümmetçiliği savunduğunu hatırlattı.
Yazar Ersönmez Yarbay’ın Akıncılar Hareketi mensuplarının devletle de çatıştığı tezine itiraz eden program yöneticisi ve TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Akıncıların devletle çatışmadığını, böyle bir hedeflerinin olmadığını söyleyerek, Akıncıların hükümetlerin ve idarenin icraat ve uygulamalarına karşı çıktıklarını ifade etti.
‘Akıncılar Hareketi’ kitabının yanında ‘Akıncılar 12 Eylül’de Yargılanıyor’ adıyla yeni bir kitabının çıktığını anlatan yazar Yarbay, “ Ceza Kanunu’nun 141, 142 ve 163 üncü maddeleri ifade özgürlüğünün üstünde Demokles’in Kılıcı gibi sallandırılıyordu. 12 Eylül’de 100 arkadaşımız 163 üncü maddeye muhalefetten ve ‘Silahlı kalkışmaya hazırlık’ suçlamasıyla 10 yıla varan cezalarla yargılandı. Ben dahil bir çok arkadaşımız 7 yıldan iki yıla kadar cezalara mahkum edildiler. 8 inci Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın gayretleriyle 141, 142 ve 163 maddelerin kaldırılmasıyla cezalar düştü.” Değerlendirmesinde bulundu.
Akıncılar Hareketi’yle birlikte Akıncı Gençler Derneği’nin de kurulduğunu ancak ömrünün altı ay sürdüğü bilgisini veren yazar Ersönmez Yarbay, 12 Eylül öncesi silahlı mücadele verdiğini, 5 bin gencin olduğunu, 14 bin gencin yaralandığını belirterek, şunları anlattı “ Akıncılar Derneği’nin kamplarında silahlı eğitim verildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. İstisnai birkaç atış ve silah sökme takma dışında programlı silahlı eğitim verilmemiştir. Kamplarda genellikle ibadetler yapılır, düşünce dersleri, siyasi hareketlere karşı mücadele yöntemleri anlatılırdı. İdeoloji eğitimi verilirdi. Silahlı mücadele bizim metodumuz olmadı. “
Akıncılar Hareketi’nin mühendisler hareketi olduğunu belirten yazar Ersönmez Yarbay, İlahiyat Fakültesi mezunlarının ve imam hatip öğrencilerinin katılımının kuruluştan sonra gerçekleştiğini kaydetti.
Akıncıların çıkardığı yayınlar hakkında da bilgi veren yazar Ersönmez Yarbay, Akıncılar Dergisi, Akıncı Güç Dergisi, Seriye Dergisi adlarıyla dergiler çıkardıklarını, ancak bu dergilerin ömrünün uzun olmadığını anlattı.
12 Eylül’de kapanan Akıncılar Hareketi mensuplarının 11 yıl aradan sonra 1991 yılında Server Vakfı adıyla yeniden örgütlendiklerini anlatan yazar Ersönmez Yarbay, Server Vakfı’nın ağırlıklı olarak medeniyet tasavvuru, kültür, sanat, edebiyat ve akademik çalışmalara yöneldiğini ifade etti.
“Bir hareketin finans kaynağını bilmiyorsanız, o hareketin kimler tarafından yönetildiğini anlayamazsınız” diyen yazar Ersönmez Yarbay, “ Akıncılar Hareketi’nin finans kaynağı tamamen aidatlardan, dergi satışlarından geliyordu. Hiçbir zaman dış kaynak almamıştır. Akıncılar Hareketi’nin genel merkez binası olmamıştır. “ dedi.
Yazar Ersönmez Yarbay, içinde bulunduğu düşünce hareketler ve siyasi partilerle ilgili 12 kitap yazmayı hedeflediğini belirterek, “ Dört tanesini yazdım. Şimdi de içinde yer aldığım Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Ak Parti ile ilgili yaşadıklarımı yazıyorum. Şahitliklerimi ve gözlemlerimi tarihe not düşüyorum.” dedi.
Program soru-cevap bölümünün ardından TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın yazar Ersönmez Yarbay’a katkı ve katılımlarından dolayı beraat taktimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.