Menü Kapat

Tyb Ankara Şubesi Akif İnan’ı Andı

FOTOĞRAF: BANU SANCAK/TYB ANKARA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Yazar, Şair, Sendikacı Mehmet Akif İnan
Yazar, Şair, Sendikacı Mehmet Akif İnan

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, düzenlediği TYB Konferansları ile Türk edebiyatının önemli isimlerini edebiyatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Bu haftaki etkinlikte Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, düşünür ve yazar Necmettin Evci, merhum edebiyatçı Mehmet Akif İnan’ı anlattı.

Evci, konuşmasına Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam şiirinde bahsettiği kişilerden birinin de Akif İnan olduğunu hatırlatarak başladı.

MEHMET AKİF İNAN TÜRK EDEBİYATINA RENK VERDİ

Akif İnan’ın edebiyatımıza renk verdiğinden bahseden Necmettin Evci, son 150 yılda edebiyatımızda iki tane Akif olduğunu belirterek bunlardan birinin Mehmet Akif Ersoy diğerinin ise Mehmet Akif İnan olduğunu ifade etti. İnan’ın Gümrük memuru olan babası Müslüm Efendi’nin hayranlık duyduğu Mehmet Akif Ersoy’un adını oğluna verdiğini söyleyen Evci, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

SIRA GECELERİ ETKİSİYLE ARUZA HAKİM

İnan’ın çocukluğu, edebiyat ortamında geçmiştir. Urfalı Divan edebiyatçısı Nabi’nin memleketinde aruz kültürü ile büyümüştür.

İnan, Urfa’daki sıra geceleri kültüründe şekillenmiştir. Sıra geceleri, milli mücadelede direniş kültürüdür. Her evde sıra ile toplanan insanlar hem ülke sorunlarına çözüm bulmaya çalışmış hem de eğlencelerle olayları kamufle etmişlerdir. Akif İnan da bu sıra geceleri etkisiyle aruzla büyümüştür. Edebiyatında bu kültür etkilidir.

Akif İnan’ın dört kitabı vardır. İkisi şiir kitabıdır. Mescid-i Aksa şiirinin etkisiyle Kudüs şairi olarak da biliniyor.

OKULDAN ATILINCA MARAŞ’TA OKUMAK ZORUNDA KALIYOR

İlk şiirleri Urfa’da Derya isimli bir dergide çıkıyor. O dönemde Urfa’da milli hassasiyetten kaynaklı bir kavgaya karıştığı için okuldan atılmıştır. Bundan dolayı Maraş’ta okumaya başlıyor. Yedi Güzel Adam’ın karşılaşması burada başlıyor.

Bu dönem, birinci ve ikinci yeninin el değiştirdiği dönemdir. Yedi Güzel Adam bir akım olmasa da bir takımdır.

Hepsinin sanat ve dil bakış açısı farklıdır. Bu ekibi bir araya getiren, düşünsel yakınlıklarıdır. Akif İnan, aruz bilgisi ve başarılı şiirleriyle bu yeni okulunda dikkat çekmiştir.
15-16 yaşında Dergâh Dergisi’ndeyken ülkedeki haksızlıkların böyle gidemeyeceğini dile getiriyor.

1960’da Ankara Siyasal’da öğrenci iken dergi yöneticisi olmuştur. Aynı dönemde ülkede darbe olmuştur. İşte bu tür olaylar, çocukluk ve gençlik yıllarındaki ülke zorlukları Akif İnan’da etkili olmuştur.

TEŞKİLATÇI YÖNÜ 70’LERE UZANIYOR

Necip Fazıl Kısakürek, Ankara’ya geldiğinde Akif İnan’ı arardı, teşkilatçı yönü de olan İnan, Ankara’da gençleri toplardı. Akif İnan, 70’lerdeki haksızlıkları da dile getiren biriydi. Bu amaçla ülke genelinde konferanslar vermeye başladı. Buradaki teşkilatlanma, daha sonraki sendikal teşkilatlanmaya temel olmuştur.

Mehmet Akif İnan, neoklasik şiirin son temsilcisidir. Başarılı da bir sendikacıdır.