2021 tarihinde vefat eden Türk edebiyatının büyük ismi; yazar, şair ve düşünce insanı Sezai Karakoç hakkında önemli eserleri bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, yazar, akademisyen Prof. Dr. Münire Kevser Baş’ın “Sezai Karakoç ve Diriliş Yazıları” kitabı KADİM yayınları arasından çıktı.
Karakoç’un şiirini, fikirlerini, düşünce dünyasını ve medeniyet tasavvurunu tüm yönleri ile araştıran, bu konularda pek çok konferans ve röportajlar veren, televizyonlarda programlara katılan Münire Kevser Baş şimdi de “Sezai Karakoç ve Diriliş Yazıları” eserini okuyucuları ile buluşturdu.
Doğrusu, günümüzün önemli yazarı, düşünce insanı ve öncü bir dava adamı olan Karakoç’u tüm yönleri ile tanımak isteyen herkesin kütüphanesinde bulunmasında yarar görülen 244 sayfalık kitap, “Sezai Karakoç ve Diriliş”, “Kavramlarla Diriliş” ve “Sezai Karakoç ve Şiir” başlıkları altında üç bölümden oluşuyor.
Kevser Baş önsözde eseri yazma amacına ilişkin olarak şöyle bir açıklamada bulunuyor:
“Karakoç, Diriliş düşüncesi ile meseleye bütüncül bakmanın önemine vurgu yaparak aklen, kalben ve ruhen dirilişi öngörür. Birey, toplum ve insanlık ölçeğinde bir sağduyu dirilişi ile başlayacak olan Diriliş, insani Varlık bütünü içinde sağlıklı bir varoluş geliştirmeye davet eder. Bu nedenle modern paradigmanın insanı fizik varlıkla sınırlayan yaklaşımını eleştirerek Varlığın Metafizik ve fizik bütünlüğü ile kavranması ve insan varoluşunun da aynı yaklaşımla yeniden dirilmesi gerektiğini vurgular.
İnsanın gerçek kozmiklikten kopuk olduğunu addetmenin sağlıksız bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Karakoç, tüm kuşatıcı mahiyeti ile kader sistemi içerisindeki her bir nesne, olay ve insanın Mutlak karşısındaki aşkın konumunu hatırlatır çağın bilincine. Hem düşünce yazıları hem de şiiri ile Karakoç, birbirini tamamlayan bir yaklaşımla Diriliş vurgusu ekseninde bir fikri bütünlük tesis eder. Bu çalışmadaki yazılar söz konusu anlamlı vurguya dairolma umudu ile kaleme alınmıştır.”
Eserin arka sayfasında ise şu ifadelere yer verilmiş:
Sezai Karakoç; kavram olarak “Diriliş”i, insanlık tarihinin büyük değişim dönemlerinde gerçekleşmiş ve gelecekte yine gerçekleşecek olan somut bir vakıa olarak tanımlamıştır. Tarihin pek çok döneminde insanlığın büyük bunalımlarını büyük dirilişlerle aştığını düşünen Karakoç, bugüne değin de aynı inancı taşıyarak bir “Diriliş” özlemi ve umudu taşımıştır. İnsanlık, geçmişinden kopmadan; bugünü aklen, kalben ve ruhen sağlıklı değerlendirebildiğinde; bununla birlikte geleceğe kendi özünden katkıda bulunabildiğinde “Diriliş” gerçekleşecektir.