Türk Dil Kurumu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yazılışının 950. yılı dolayısıyla “Uluslararası Dîvânu Lugâti’t-Türk Sempozyumu” düzenliyor.
Türk dilimizin bilinen ilk sözlüğü olan Dîvânu Lugâti’t-Türk ve yazarı Kâşgarlı Mahmud başta olmak üzere, Dîvânu Lugâti’t-Türk merkezinde “Türk sözlükçülüğü, söz varlığı, çok dillilik, Türkçenin öğretimi, Türk dilinin tarihî dönemleri, Türkçenin diğer dillerle ilişkisi, anlam bilimi” konuları ulusal ve uluslararası alanda Türkologlar tarafından yeni bakış açısı ve bilimsel yöntemlerle incelenip değerlendirilecektir.
Sempozyumda sunulacak bildiriler, hakem değerlendirmesi ile seçilecek ve toplantı enternasyonal çerçevede olacak.
SEMPOZYUMA KATILIM ŞARTLARI
Sempozyum; yurt içi ve yurt dışından konuyla ilgili akademisyen ve araştırmacıların katılımına açıktır. Bunun için amaç, yöntem, kullanılacak kaynaklar ve muhtemel bulguları içeren en az 300 kelimelik bildiri önerilerinin Türkçe ve İngilizce olarak 20 Eylül 2024 tarihine kadar https://etkinlik.gov.tr/DivanuLugatitTurk adresi üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.
Bildiri özetleri hakemlere gönderilecek ve sempozyum konularına, bilimsel araştırma yöntemlerine uygunluk ve çalışmanın özgünlüğü açılarından değerlendirilecektir. Kabul edilen bildiri özetleri 1 Ekim 2024 tarihinde ilan edilecektir. Kabul edilen bildiri özeti sahiplerinden tam metin istenecektir. Tam metinlerin en geç 7 Ekim 2024 tarihine kadar https://etkinlik.gov.tr/DivanuLugatitTurk adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Tam metinler de yine hakemler tarafından özet ve bilimsel araştırma yöntemlerine uygunluk açısından incelenerek kurultay programına dâhil edilecektir. Bildirinin daha önce bir yerde sunulmamış veya yayımlanmamış olması, yayımlanmış bir kitabın, yayımlanmamış dahi olsa bir tezin bölümü, ana başlığı veya alt başlığında işlenmemiş olması gerekmektedir. Bir yazara ait birden çok başvuru gelmesi hâlinde başvurulardan yalnızca biri değerlendirmeye alınacaktır. Bu kural, çok yazarlı bildiriler için de geçerli olacaktır. Kurultayın sunum dili Türkçe ve İngilizcedir. Kurultay başvurusu için gönderilen tüm özet ve tam metinler intihal programında taranarak hakem sürecine alınacaktır. Bildiri özet kitapçığı ve kurultay bildirileri ISBN numarasıyla e-kitap olarak yayımlanacaktır. Kitapta yer alacak bildirilerin yazarlarına herhangi bir telif ücreti ödenmeyecektir. Kurultaya katılacak olanların yol ve konaklama giderleri Türk Dil Kurumu tarafından karşılanacaktır. Müşterek katılımlarda yalnızca bir katılımcının masrafları karşılanacaktır.
Özet ve Tam Metin Yazım Kuralları
- Çalışmada, başlık büyük harfle koyu olarak ortalı yazılmalıdır. Değerlendirmeler “kör okuma” ile yapılacağından metin içerisinde başvuru sahibinin adı, soyadı, kurumu ve iletişim bilgileri bulunmamalıdır.
- Özet başvurularında “muhtemel kaynakça” belirtilmelidir.
- Bildiri tam metinlerinde başlıktan sonra özet (abstract) sağ ve sol taraflardan 2 cm daha içeride, 10 punto ve tek satır aralığı ile Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. İngilizce özette başlık da belirtilmelidir.
- Bildiri MS Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Bildiride sayfa düzeni şu şekilde olmalıdır: metin boyutu: 11 punto, dipnot boyutu: 9 punto, paragraf aralığı: 6 nk, paragraf girintisi: 1,25 cm, üst-alt-sağ-sol kenar boşlukları: 3 cm, satır aralığı: tek satır.
- Kaynak Gösterme Bildiri metninde alıntı yapılırken her zaman atıf bilgisi (yazar, yayım yılı ve alıntının yapıldığı sayfa numarası, sayfa numarası yoksa paragraf numarası) belirtilmeli ve ayrıntılar kaynakçada tam olarak gösterilmelidir. 40 sözcükten az olan alıntılar, çift tırnak işareti ile metnin içinde yer alabilir. Alıntı, cümlenin ortasında yer alıyorsa alıntılanan kısmın ardından yay ayraç içinde atıf bilgisi yazılmalı ve cümleye devam edilmelidir; cümlenin akışı gerektirmiyorsa başka bir noktalama işareti kullanılmamalıdır. Eğer alıntıda 40 ya da daha fazla sözcük kullanılmışsa bu alıntıya metin içinde ayrı bir blok olarak yer verilmeli, alıntının başında ve sonunda çift tırnak işareti kullanılmalıdır. Blok alıntılar yeni bir satırdan başlatılmalı ve alıntının tamamında sayfanın sol kenarıyla blok arasında yeni paragraf girintisi kadar (1,25 cm) boşluk bırakılmalıdır. Blok alıntılar tek satır aralığı ile yazılmalı, alıntının en sonuna nokta konduktan sonra yay ayraç içinde atıf bilgisi verilmelidir.
- Metin içerisinde atıf yapılan tüm kaynaklara kaynakçada yer verilmelidir.
- Bildiri tam metinlerinde kaynak gösterme konusunda APA 7 sistemi benimsenmiştir. Bu sebeple gönderilecek bildirilerin aşağıdaki kaynak gösterme sistemine uygun olması gerekmektedir.
KİTAPLARIN KAYNAK OLARAK GÖSTERİMİ:
Metin içinde: (Korkmaz, 1992, s. 37) Eserin kaynakça bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır: Korkmaz, Z. (1992). Atatürk ve Türk dili – belgeler. Türk Dil Kurumu.
MAKALELERİN KAYNAK OLARAK GÖSTERİMİ:
Metin içinde: (Erenoğlu, 2023, s. 75) Makale adı, normal cümle düzeninde yazılmalıdır; yani ilk sözcük büyük, diğer sözcükler (özel adlar hariç) küçük harfle başlatılmalıdır. Makalenin kaynakça bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır: Erenoğlu, N. (2023). Yeni Uygur Türkçesinde sebep göstergeleri. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, 76, 73-100. https://doi.org/10.32925/tday.2023.104.
İçeriğe özel bir DOI numarası yoksa ve makaleye çevrim içi olarak erişildiyse kaynakçada derginin, bültenin veya gazetenin ana sayfasının genel ağ adresi verilmelidir. Kaynakçada dergi adı verilirken kesinlikle kısaltma kullanılmamalıdır.
TEZLERİN KAYNAK OLARAK GÖSTERİMİ:
Metin içinde: (Güneş, 2009, s. 110) Tezin kaynakça bölümündeki yazımı şu şekilde olmalıdır: Eğer tez yayımlanmışsa: Güneş, B. (2009). Belagat ekseninde retorik/dil bilimi terimleri (Kayıt veya Seri No). [Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü – Trabzon]. Veri Tabanı Adı. Eğer tez yayımlanmamışsa: Güneş, B. (2009). Belagat ekseninde retorik/dil bilimi terimleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
TABLO VE ŞEKİLLER:
Tablo numaraları ve açıklamaları tablonun üstünde Tablo 1:…………………………şeklinde 10 punto ile yazılmalı ve ortalanmalıdır. Tablo içi metinler 9 punto ile satır aralığı tek ve paragraf aralığı 0 nk olacak şekilde dizilmelidir. Tablo sayfaya ortalanmalıdır.
Şekil numaraları ve açıklamaları şeklin altında Şekil 1: ……………………… biçiminde 10 punto ile yazılmalı ve ortalanmalıdır. Şekil sayfaya ortalanmalıdır. Bu ilkelere uymayan bildiriler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.