Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Türkiye’de yazarların okuyucu kaybı yüzünden dosyalarını rafa kaldırdığını belirterek, kağıt fiyatlarının sübvanse edilmesi ve yetkili kurumların vereceği desteğin önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’de yazarların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini aktaran Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Yazarlar, dosyalarını rafa kaldırmış durumdalar” dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, yazarların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini aktardı. Türkiye’de yazarların yaşadığı sorunların yayınevi, okuyucu, dağıtımcı ve basımevlerinden bağımsız ele alınamayacağını belirten Uluçay, sorunların edebiyatta nitelik ve okuyucu kaybına yol açtığını dile getirdi. “Yazarlar, dosyalarını rafa kaldırmış durumdalar” diyerek sorunlara dikkat çeken Uluçay, çözüm önerilerini, kağıt fiyatlarının sübvanse edilmesi ve yetkili kurumlar tarafından verilecek destek ve teşvik olarak sıraladı.
BASKI MALİYETİNDEN TELİF HAKLARINA KADAR…
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Uluçay, Türkiye’de yazarların yaşadığı sıkıntıları şu şekilde açıkladı; “Yazarların yaşadığı sıkıntıları, yayınevi, okuyucu, dağıtımcı, basımevlerinden bağımsız ele alınması yanlış olur. Son zamanlarda kitap baskı maliyetleri, kitapların dağıtımıyla ilgili sorunlar, yazarların kitaplarını yayımlatma, yazılı ve görsel basının imkânlarını kullanma, edebiyat dergiler, telif hakları ve okur kitlesine ulaşma noktasında önemli sorunlar yaşanıyor. Kâğıt, döviz kuru üzerinden alındığı için ülkemizdeki döviz hareketliliği yayıncıları, edebiyat dergilerini ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Dolayısıyla yayıncılar daha çok satılacağından emin olduğu kitaplara yöneliyor. Bu da edebiyatımızın gelişimi ve zenginleşmesini olumsuz etkiliyor. Dövizdeki hareketliliğin de yayın maliyetini etkilemesiyle maliyetin artışı küçük yayıncıların daha ciddi yatırım yapmalarını engelliyor.
NİTELİK VE OKUYUCU KAYBI YAŞATIYOR
Daha önemlisi dövizle alınan kâğıt, maliyeti yükselttiğinden yazarların telif bedeli ya ödenmiyor ya da geciktiriyorlar. Güçlü yayıncılar dışındaki yayıncılar yazarlardan külliyatlı paralar almak durumunda kalıyor. Bu kalitesiz kitapların basılmasını körüklüyor. Edebiyat değeri taşımayan eser sahipleri ve yayıncılar, parayla çıkardıkları kitaplarla edebiyatı, edebiyat olmaktan çıkarıp, ticari bir uğraşa dönüştürmüştür. Türkiye’de edebiyatın yaşadığı en büyük sorun nitelik kaybıdır. Yine kâğıttaki fiyat artışı kitaplara yansıtılmakta; zaten az okuyan toplumumuz ve okuru kitaplardan uzaklaşmasını sağlıyor. Edebiyat dergileri kapanmaya başladı. Yazarlar, dosyalarını rafa kaldırmış durumdalar. Belli yazarlar dışındaki yazarların eserleri ya yayımlanmamakta ya da yayımlamaları için büyük meblağda bedel isteniyor. Yayıncılar için üretim yapan, editörler, yazarlar, çevirmenler bu durumdan önemli ölçüde etkileniyor.”
TEŞVİK VE SÜBVANSE GELMELİ
Başkan Uluçay, yaşanılan sorunların çözümü için Türkiye’nin gelişmesinin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişmelerle bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini belirterek, “ Döviz hareketliliği süresince devletin kâğıt fiyatlarına müdahale etmeli veya sübvanse etmelidir. Her belediye kendi yöresinde bulunan yazarların eserlerine satın destek vererek, o İlde, ilçedeki edebiyat varlığının ortaya çıkmasına katkı sağlamalıdır. PTT’nin Kültür sanat ve edebiyat ürünleri gönderilerine sübvanse etmelidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının korsan yayın mücadelesini daha etkin bir şekilde yürütmelidir. Devletin, kültür, sanat ve edebiyat alanında faaliyette olan ve kamu yararına çalışan dernek, vakıf, kurum ve kuruluşlarına teşvik programlarıyla sağlanacak destekler çeşitlendirmeli ve daha da zenginleştirmelidir” dedi.
KİTAPLAR BASILMAYA DEVAM EDECEK
Uluçay, basılı kitapların geleceğiyle ilgili, “Kâğıttaki fiyat artışı nedeniyle e-kitap teknolojisinin bir süre sonra basılı kitapları kat kat geçeceğini düşünüyorum. Basılı kitaplar aynı zamanda hayal dünyamızın gelişmesine katkıda bulunurlar. Basılı kitaplardaki ayrıntıları kendi hayal gücümüzle canlandırmak hem ayrı bir keyif, hem de tam bir zihin jimnastiğidir. Ancak E-Kitap teknolojisi de hiç durmadan gelişiyor. Yakın zamanda yayımlanmış bir çalışma var. Kindle ile basılı kitaptan okunan bir metnin ne kadar akılda kaldığını araştırılmış. Sonuç, basılı kitap lehine çıkmıştır. Bu sonucu şaşırtıcı bulmuyorum. Önemli bir şey okuyacak olsak, kâğıttan okumaya, altını çizmeye ihtiyaç duymamız, basılı kitabın uzun bir süre daha hayatımızda olacağa benziyor” şeklinde konuştu.