DEĞİŞİMİN GENÇLİĞE ETKİSİ
İçinde yaşadığımız çağ, bilgi çağıdır. Bu çağ, insanlığın tarih sahnesine çıktığı ilk günden günümüze kadar hiç durmadan akan ve akmaya da devam edecek olan dev bir çağlayan gibidir.
Bazen bu akış içerisinde gün gelir küçücük bir damla, dünyayı değiştirecek birçok yeniliği beraberinde getirebilir. Ve bu değişimin yankıları öyle şiddetli olur ki, günümüz dünyasını, geleceği ve gelecek kuşakları da etkisi altına alabilir.
Bu durumun en büyük şahidi tarihtir. Tarih bu heyecanlarla doludur. Açtığımız bazı sayfalarında şan, şeref ve barış, bazı sayfalarında acı, yenilgi, felaket ve karanlık günler görülür. Bazı sayfaları da insanlık adına gerçekleştirilmiş insanlığı aydınlık günlere kavuşturacak bilimsel çalışmalarla renklenmiştir. Yaşanmış acı ya da tatlı her olay insanlığın değiştirilemeyecek gerçeğidir. Bizim gerçeğimizdir. Tarihin akışını değiştirebilecek güce sahip her olay bizim yaşantımızı da değiştirebilir.
Bu gün eğitime yeni başlayan veya eğitimlerine devam etmekte olan gençlerimiz bu değişimi yakalamışlardır. Ama her şeyden önemlisi yakaladıkları değişimi nasıl değerlendirecekleri ve nasıl şansa çevirecekleridir. Çünkü değişim dediğimiz olgunun olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de vardır. Bu konuda gençlerimize yardımcı olacak en büyük güç öğretmenlerdir.
Eğitim ordusunun önderleri olan öğretmenlerin hedefi; kültürel değerlerimize bağlı, ailesini vatanını, milletini gönülden seven, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyan, din, dil, ırk mezhep farklılığı gözetmeyen, farklılıklara ve kendisine saygısı olan, güvenen, ilim öğrenmenin bir erdem olduğunun bilincinde olan, her türlü görüşe saygı duyan, kendisine onlardan faydalar çıkarmasını bilen ve inançla bunları gerçekleştirmeye çalışan bireyler yetiştirmektir.
Tarih der ki; büyük adamları büyük milletler yetiştirir. Üreten, çağa damgasını vuran Yunus Emreler, Hacı Bektaşi Veliler, Fatihler ve Atatürk gibi geleceğe yön veren liderler, yaptıkları ve söyledikleriyle yaşadıkları dönemi değil kendilerinden sonra gelen kuşakları dahi etkileyecek faaliyetlerde bulunmuşlardır.
Burada ünlü Çinli filozof Chuang Tzu’nun şu görüşlerine yer vermek yerinde olacaktır.
Bir yıl sonrasıysa düşündüğün tohum ek
Ağaç dik on yıl sonrasıysa tasarladığın
Ama düşünüyorsan yüzyıl ötesini
Kendinle birlikte halkımızı eğit o zaman
Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın
Bir kez ağaç dikersen on kez ürün alırsın
Yüz kez olur bu ürün eğitirsen toplumu
Birisine bir balık versen doyar bir defa
Balık tutmayı öğren ve öğret ki doysun ömür boyunca.
Öğretmenlere bu hususta büyük ve önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin başında, gençlerimize yaşanan farklılaşmaları nasıl şansa çevirebileceklerini öğretmek ve değişen dünya karşısında zorluklardan yılmadan nasıl ayakta kalabilecekleri konusunda yol gösterici olmak, gelmektedir.
Şunu da unutmamak gerekir ki; değişim her zaman var olacaktır. Önemli olan bu durumun gerisinde kalmamak, gelecek kuşakların değişimlerden üst düzeyde fayda sağlayabilmeleri için gerekli hassasiyeti gösterebilmek ve sorumluluk almaktır.
Saadet GÜNDOĞDU